VI UTFØRER OPPDRAG I HELE ØSTLANDET
ventertek_logo_ny_V2_72PPI
Facebook
Twitter
Email

Balansert ventilasjon i gammelt hus

Bor du i eller har du kjøpt et gammelt hus? Husene før i tiden hadde det vi på godt norsk kaller for naturlig ventilasjon. Det vil si at de fikk tilførsel av luft gjennom ventiler i vegg og spalter over vinduene. Diverse avtrekksvifter ble også benyttet til å trekke ut luften fra kjøkken og bad.

Selv om systemet virker til sin hensikt, vil det være mindre enn en halv utskiftning i timen her. Dette er mindre enn anbefalt minimum ventilasjon i en bolig. Dessuten er det ikke uvanlig at folk stenger ventiler i vegg og spalter over vinduer, spesielt om vinteren. Dette gjøres for å unngå trekk. Resultatet blir at luften ikke skifter nok, og inneklimaet blir dårlig.

Mange som kjøper eldre boliger i dag er flinke til å pusse opp og bedre luftlekkasjer. Dette vil derimot ikke bedre den naturlige ventilasjonen. For å sikre at du sparer på energiforbruket, og samtidig også har et godt inneklima, er balansert ventilasjon et flott og moderne alternativ. Balansert ventilasjon i gammelt hus er en anbefalt løsning av Ventertek.

Hva er balansert ventilasjon?

Balansert ventilasjon er en form for ventilasjon som sikrer både god varmegjenvinning og et sunt inneklima. Her hentes det inn frisk luft fra utsiden, men varmen fra den brukte lufta beholdes. Ventilasjon har naturligvis et stort problem med varmetap, men dette tapet reduseres betraktelig ved balansert ventilasjon.

Balansert ventilasjon i gammelt hus sparer deg mye på strømregningen. Varmen overføres altså fra avtrekksluft til tilluft. Dette reduserer varmetap, og du slipper å fyre for kråkene. Dessuten fordeles den friske lufta jevnt og balansert utover rommene i boligen din. Dette er en ren luft, slik at komforten i hjemmet ditt øker.

Installasjon av balansert ventilasjon i gammelt hus

Dersom du skal installere balansert ventilasjon i gammelt hus, finnes det en rekke utfordringer. Det er derimot langt fra umulig å installere, og det viktigste er å holde tunga rett i munnen. Utfordringene bunner i det faktum at boligen allerede er bygget opp, og dermed har også mye vært bestemt i forhold til ventilasjonssystemet.

Ventertek utarbeider forslag til det nye ventilasjonssystemet basert på tegninger av boligen. Vi plasserer stort sett ventilasjonsanlegget på kalde loft eller vegg, dersom du har plass. Dessuten plasserer vi selve aggregatet på veggen i de fleste tilfeller, slik at det er lett tilgjengelig. Mye planlegging går inn i systemet.

Vi setter inntak og avkast på yttervegg, sånn at man får kjølig luft inn om sommeren. Det får du ved at vi plasserer dette der solen er minst på veggen. Vi utfører også prosjektering av systemet og regner ut hvor mye luft vi må ha til hvert rom. Videre regner vi også ut luftstøy og prosjekterer dette.

Vi ser også på hvor vi bør dra kanalene. Dette er viktig for å gjøre det enkelt å gjennomføre kanalrens senere. Dessuten ønsker vi å hjelpe deg med å oppnå minimalt med ventilasjonsstøy, samt lavt trykktap. Denne grundige planleggingen av systemet sikrer at du ikke bare får et godt inneklima, men at det også er uten kompromisser.

Hvor mye koster balansert ventilasjon?

Ved installasjon av balansert ventilasjon i gammelt hus er selvfølgelig kostnaden en viktig faktor. Så, hva koster det egentlig å installere et slikt system? Det kjedelige svaret er at det avhenger av leverandøren du velger, boligens størrelse og eventuelle tilpasninger som må gjøres for å installere systemet. Allikevel kan du regne med en kostnad på mellom 50 000 kr og 100 000 kr.

Det kan virke som en høy pris, men det er mye å spare på dette i det lange løp. Dette gjelder spesielt nå som strømprisen er så høy. La oss si du har en enebolig som bruker 7 000 kWh i året til oppvarming. Balansert ventilasjon vil utnytte 80 % av varmen i den brukte lufta, slik at du kun benytter 1 400 kWh i året til oppvarming.

Dersom vi tar utgangspunktet i en strømpris på 1 kr per kWh, vil du spare 5 600 kr i året på oppvarming. Regnestykket viser deg helt enkelt at det er mye penger å spare i det lange løp på å gjøre denne investeringen nå. Merk at gamle hus fort kan bruke enda mer enn 7 000 kWh til oppvarming årlig, selv i de mindre husene.

Et sunt inneklima er verdt det

De økonomiske godene er selvfølgelig store ved å installere balansert ventilasjon i gammelt hus. Men glem ikke de mange helsefordelene som også følger med. Balansert ventilasjon sikrer nemlig også et sunnere inneklima for deg og din familie. Luften du puster inn har mye å si for din konsentrasjon, humøret og generell velvære.

Den jevne fordelingen av frisk luft er også en stor fordel. Du slipper kald trekk med balansert ventilasjon. Dessuten reduseres risikoen for kondens og fuktskader i boligen din. Videre filtrerer systemet ut forurensende partikler fra luften som trekkes inn. Sist, men ikke minst, vil radonkonsentrasjonen i boligen din reduseres også.

Ventertek hjelper deg med installasjon

Vurderer du å installere balansert ventilasjon i gammelt hus? Enten du har en gammel enebolig, nytt hus, skal bygge eller driver innen næring, kan Ventertek hjelpe deg. Vi bistår med diverse ventilasjonstjenester og kanalrens. Balansert ventilasjon er en av våre ekspertområder.

Trenger du hjelp til installasjon av balansert ventilasjon? Ta kontakt med oss i dag for en hyggelig samtale!

Flere blogginnlegg

Sommer og pollen er rett rundt hjørne

Vedlikehold av ventilasjon under en kald vinter